Prepáčte, v košíku sa nič nenachádza.
FAQ
Aký je rozdiel medzi potravinovou intoleranciou a alergiou?
Klasická alergia je charakteristická okamžitou a často silnou reakciou imunitného systému, je pomerne zriedkavá – je diagnostikovaná u približne 2,5% populácie. Medzi najčastejšie patria potravinové alergie na arašidy, orechy a kôrovce. Príznaky sa obvykle objavia v priebehu veľmi krátkeho času po konzumácii, prípadne styku s danou potravinou, i keď môžu sa oneskoriť aj o niekoľko hodín. Alergické reakcie na potraviny sa môžu značne líšiť v závažnosti aj prejavoch, pričom niektoré z nich môžu byť aj smrteľné.
Potravinová intolerancia škodí nenápadne, reakcie sú na rozdiel od alergie oneskorené a symptómy sa môžu objaviť za niekoľko hodín nezriedka i niekoľko dní. Môžete byť intolerantný k viacerým potravinám v rovnakom čase. Hoci potravinová intolerancia nie je priamo život ohrozujúca, jej vplyv by sa nemal nikdy podceňovať. Postihnuté osoby majú sťaženú schopnosť viesť normálny zdravý život (väčšina ľudí žije so symptómami celé roky, niekedy aj celý život).
Čo je vlastne potravinová intolerancia?
Vo všeobecnosti sa potraviny počas trávenia rozkladajú na jednotlivé časti, ako napr. aminokyseliny. Ak je však tráviaci trakt sústavne zaťažovaný nevhodnými potravinami, môže postupne dôjsť k syndrómu zvýšenej priepustnosti čreva. Do krvného obehu tak začínajú prenikať veľké nedôkladne natrávené molekuly potravín, baktérie a toxíny, čiže pre telo cudzie látky, ktoré by za normálnych okolností cez črevnú stenu neprenikli. Organizmus na to reaguje tvorbou IgG protilátok a prehnanou reakciou, ktorej výsledkom sú zdravotné problémy.
Tieto telom produkované protilátky začnú vytvárať s antigénom zhluky – imunokomplexy, ktoré sa pousádzajú po celom tele a môžu spôsobovať reakcie podobné ako u autoimunitných porúch a chorôb. Útok trvá niekoľko dní až týždňov, pokým sa problém neidentifikuje. Za normálnych okolnosti, tieto protilátky vytvoria komplexy s proteínmi v potravinách. Tieto komplexy potom odstráni váš imunitný systém, a teda nedôjde k žiadnym nežiaducim prejavom a symptómom.
Čo spôsobuje potravinová intolerancia a ako sa prejavuje?
Potravinová intolerancia môže mať rôzne príznaky a môže ovplyvniť takmer každý orgán v našom tele. Obvyklým prejavom môžu byť tráviace ťažkosti, hnačka, zápcha, plynatosť, nafúknuté brucho, ale i opuchy tváre a končatín, keďže telo v takomto prípade zadržiava viac tekutín, následkom môže byt aj gastritída (zápal sliznice žalúdka), ale aj bronchitída (zápal sliznice priedušiek).
Ďalšie typické a veľmi časté prejavy sú akné, ekzémy, svrbenie pokožky, chronická únava, problémy s hmotnosťou – či už priberanie alebo naopak nízka váha, dokonca bola dokázaná súvislosť medzi intoleranciou a poruchami pozornosti a hyperaktivitou, poruchami spánku, úzkosťou a depresiou. Tento zoznam pokračuje aj ďalej, teda je naozaj na každom z nás, akú pozornosť budeme tejto problematike venovať.
Akým spôsobom sa dá zistiť, na čo som intolerantný?
Jedna z možností, ktorá sa praktizovala doteraz, bola tzv. eliminačná diéta. T.j. denník, do ktorého sa zapisuje, čo pacient v daný deň zjedol a ako sa aktuálne cíti. Sledujú sa zmeny stravy a tomu odpovedajúce reakcie tela. Treba ale počítať s tým, že táto možnosť môže byť “behom na dlhé trate”, nakoľko človek môže byť intolerantný na viac potravín naraz.
ČO JE CELIAKIA?
Celiakia je trvalá neznášanlivosť gluténu (lepku).
Celiakia je trvalá neznášanlivosť imunitného systému voči lepkovej bielkovine gluténu, ktorý sa nachádza v mnohých druhoch obilia ako je pšenica, raž, jačmeň, špalda, kamut, ovos a triticale. Postihnutí nesmú jesť žiadne výrobky obsahujúce obilniny s lepkom. U detí a dospelých s genetickou dispozíciou vedie príjem potravín obsahujúcich glutén, alebo takých, ktoré obsahujú čo i len stopy gluténu, k imunitnej reakcii v čreve. Dochádza k chronickému zápalu a atrofii klkov tenkého čreva. Sliznica tenkého čreva je vystlaná klkmi a malými výstupkami, takzvanými mikroklkmi, ktoré zväčšujú povrch, a zabezpečujú vstrebávanie živín. Osoby postihnuté celiakiou majú takmer vyhladené klky a mikroklky čreva, pričom dochádza k poškodeniu sliznice tenkého čreva.
V dôsledku toho organizmus vstrebáva menej alebo žiadne živiny, ako bielkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny a minerálne látky. Následkom toho sú podvýživa a prejavy nedostatočnej výživy. To, že pri vzniku celiakie hrajú svoju úlohu aj genetické faktory potvrdzuje skutočnosť, že u príbuzných prvého stupňa je v porovnaní s ostatným obyvateľstvom desaťnásobne vyššia miera výskytu celiakie. Ešte však nie sú preskúmané všetky gény z veľkého počtu génov riadiacich dedičnú dispozíciu.
Čo je potravinová alergia?
Potravinová alergia – atopická /IgE/ alergia je charakteristická okamžitou prudkou reakciou imunitného systému človeka voči látke / potravine/, ktorá túto reakciu v organizme človeka vyvolala. Je sprostredkovaná tvorbou tzv. špecifických IgE protilátok preto tzv. IgE reakcia.
Ako vzniká?
Atopická alergia na potraviny vzniká, keď organizmus vyhodnotí nejakú potravinu ako telu nevlastnú. Potom vyburcuje imunitný systém, aby sa pred potravinou, ktorú organizmus vníma ako telu cudziu chránil a jeho chranou je tvorba IgE protilátok. Telo začne na svoju obranu produkovať histamín a iné chemické látky, ktorými je alergická reakcia zavŕšená.
Ako sa prejavuje?
Jej prejavy sú rôzne od nádchy, svrbenie po celom tele, opuch slizníc, tráviace ťažkosti, hnačky, únav, ospalosť, búšenie srdca až po anafylaktický šok.
Tráviace ťažkosti:
nevoľnosť, plynatosť, hnačka, bolesti brucha, vracanie, brušné koliky, nafukovanie, pálenie záhy, afty na slizniciach v dutine ústnej ako i mapovitý jazyk
Dýchacie ťažkosti:
nádcha, kašeľ, opuch nosovej sliznice
Tzv. Orálny syndróm:
Prejavuje sa svrbením pier, opuchom jazyka, hrdla, začervenaním v tvári a okolia úst. Vzniká často po požití čerstvej zeleniny, ovocia, orechov ale taktiež u pacientov precitlivelých na peľové alergény ako sú rôzne dreviny počas kvitnutia (breza, jelša, lieska, ambrózia…)
Kožné prejavy:
žihľavka, ekzém, vyrážka, svrbenie pokožky
Anafylaxia:
Ide o najťažšiu formu alergickej reakcie tzv. multiorgánová systémová reakcia. Zahŕňa pocit nevoľnosti, začervenanie pokožky, búšenie srdca, zhoršené dýchanie, závrate doprevádzané výrazným pocitom úzkosti a strachu.
Základom úspešnej liečby je cielená diagnostika, zákaz konzumácie potravín spôsobujúcich alergiu, ako i cielená farmakoterapia.
Čo je syndróm dráždivého čreva?
Syndróm dráždivého čreva (IBS) je jedno z najčastejších črevných porúch tenkého a hrubého čreva. Jeho príčinou nie je organická porucha. Ide vlastne o dlhodobú poruchu funkcie vyprázdňovania hrubého čreva. Typicky sa vyskytuje v dospievaní a ranej dospelosti. Podľa štatistických údajov trpí touto poruchou takmer desatina európskej populácie a v USA dokonca 15 % osôb je takto postihnutých. Syndróm dráždivého čreva (IBS) sa vyskytuje u žien dvakrát častejšie ako u mužov. Spúšťacím mechanizmom je často stres, napätie, potravinové alergie, infekcie, stravovacie návyky, hormonálne zmeny, či časté užívanie antibiotík a niektorých ďalších liekov.
Príznaky sa líšia podľa toho, či ide o syndróm dráždivého čreva s hnačkou alebo bez nej. V prípadoch, kedy nie je prítomná hnačka, môže postihnutého naopak obťažovať zápcha. Spoločnými príznakmi u oboch foriem môžu byť pocity zlého trávenia, nafúknuté brucho, prelievanie a škvŕkanie v črevách, bolesti žalúdka, plynatosť, bolestivé vyprázdňovanie stolice, nevoľnosť, bolesti chrbta, únava a malátnosť.
Čo je IBS ?
Je to skratka odvodená od anglického slovného spojenia Irritable Bowel Syndrome (= syndróm dráždivého čreva)
Mávate opakovane nutkanie na stolicu, ale pocit dostatočného vyprázdnenia konečníka sa dostavuje buď veľmi zriedka alebo vôbec nie? Mávate často pocit neznášanlivosti mlieka a mliečnych výrobkov a po konzumácií uvedených potravín sa často zhoršujú nielen príznaky ako nafukovanie, prelievanie v črevách, ale predovšetkým hnačka, ktorá býva častejšia? Stav, najmä hnačka sa často zhoršujú v stresových situáciách? „Vyženie“ vás to do tej najmenšej miestnosti, keď napríklad zistíte, že ste zaspali a nestihnete načas prísť do školy či do práce? Alebo nečakane keď ráno zistíte, že vám ochorelo dieťa? Do odchodu do práce ešte niekoľkokrát sa tam vrátite, lebo vás medzitým znervóznilo navyše vaše plačúce dieťa alebo iný stres v rodine? A tak to ide dokola každý deň? Ak je odpoveď na uvedenú situáciu kladná, tak ste určite adept na syndróm dráždivého čreva (IBS). To platí aj pre tých, ktorí naopak trpia na zápchu. V prípade, že hlavným príznakom syndrómu dráždivého hrubého čreva je zápcha, býva často úporná a niekedy sa postihnutému ťažko podarí vyprázdniť jeden – dvakrát týždenne. Bolestivé nafukovanie a prelievanie v črevách sa stupňuje s predlžovaním času od poslednej stolice, čím je dlhší, tým sú príznaky nepríjemnejšie.
Syndróm dráždivého čreva (IBS) je chronická gastrointestinálna porucha, ktorá narúša normálne fungovanie hrubého čreva. Je charakterizovaná bolesťou brucha, nafukovaním a zmenenou činnosťou čriev. Je charakterizovaná bolesťou brucha, nafukovaním a zmenenou činnosťou čriev.
• „Syndróm“ – prvá časť názvu poruchy čreva, poukazuje na súbor typických príznakov pri tejto poruche čreva.
• „Dráždivé črevo“ – druhá časť názvu, poukazuje na poruchu regulácie funkcie čreva, ktorá vyúsťuje do nezvyčajnej citlivosti a činnosti svalov.
Čo je to vlastne potravinová intolerancia ?
Dnes o nej môžeme počuť stále častejšie.
Ide o zvýšenú citlivosť na určité potraviny, ktoré sa v procese trávenia rozkladajú na jednotlivé časti. Ak je váš organizmus opakovane zaťažovaný nevhodnými potra-vinami, spustí obranné mechanizmy – začne tvoriť protilátky. Intolerancia je často zamieňaná s pojmom alergia, ide však o úplne odlišné imunitné reakcie. V prípade alergie je to pomerne rýchla a silná odpoveď imunitného systému tvorbou špecifických protilátok IgE. V prípade intolerancie organizmus vytvára špecifické protilátky IgG. Prejav je často oneskorený, nebýva život ohrozujúci, čo však neznamená, že nemá výrazný vplyv na zníženie kvality života. Intolerancia nie je slabšia alergia, ako sa mnohí mylne domnievajú. Mnohé chronické zdravotné problémy môže mať na svedomí práve intolerancia jednej alebo viacerých potravín.